Hogyan válassz menyasszonyi ruhát? Tanácsok egy esküvői ruhatervezőtől

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email

A menyasszonyi ruha kiválasztása az egyik legélvezetesebb és olykor legnagyobb fejtörést okozó pontja az esküvői előkészületeknek. Megvenni, kibérelni vagy egyedi darabot varratni? Mit mutatnak a legújabb esküvői ruha trendek és hogyan találjuk meg nekünk megfelelőt?

A blogom új interjúsorozatában ezúttal egy magyar tervezővel beszélgettem a nagy menyasszonyi ruhakérdésről és az Ő gyönyörű alkotásairól: Ginát az egyetemen ismertem meg, máig szép emlékeket őrzök a közös rendezvényprojektjeinkről. Kedvességével, szorgalmával és kreativitásával együtt lopta be magát a szívembe. Azóta kíváncsian követtem a pályafutását, ma pedig hivatásaink egy közös ösvényen találkoznak. Gina nem csak magyar népművészet ihlette kollekciókat alkot, de esküvői ruhákat is tervez a menyasszonyok legnagyobb örömére. Ruhakölteményeit látva azt éreztem, ezek a kifinomult és romantikus darabok mennyire szépen mutatnának egy provencei esküvőn is! A májusi interjúban ismerjétek meg Rengei Georginát, a Rozmaring Hungarian Design alapítóját és tervezőjét!

Gina, Rozmaring Hungarian Design

D: Mesélj az utadról, hogyan lett belőled divattervező és mióta készítesz menyasszonyi ruhákat?

G: 2016-ban döntöttem el, hogy divattervező szeretnék lenni. A Budapesti Metropolitan Egyetem mesterképzésén szereztem meg a divat- és textiltervező diplomát. Az egyetemi évek alatt több hónapot gyakornokoskodtam Kathia Dobo-nál, ahol megismerkedtem a menyasszonyi ruhakészítés fortélyaival. 2019-ben indítottam el saját márkámat, a Rozmaring Hungarian Design-t, amiben a magyar népi kultúránk elemeit csempészem bele a mai kortárs öltözködésbe. Emellett szívesen vállalok egyedi alkalmi ruha és menyasszonyi ruha felkéréseket is.

D: Mit tapasztalsz, a menyasszonyok manapság inkább bérelik vagy megveszik a ruhát az esküvőjükre ? Inkább a kész modellek inspirálják őket, vagy belevetik magukat a kalandba és egyedi darabot terveztetnek? Te melyik megoldást javaslod?

G: A ruha megvásárlása / bérlése / készíttetése sokmindent befolyásol, mindegyiknek megvan a maga előnye. Ahogy látom 3 nagy csoportra oszthatók a menyasszonyok:

-Sokan vannak, akiknek biztonságot nyújt, hogy a ruhát készen felpróbálja tükör előtt és úgy dönt annak kibérléséről/megvásárlásáról, hiszen nem vesz zsákba macskát.

-Vannak akik bemennek szalonokba, többféle fazont végigpróbálnak, majd ezt követően mennek el varrónőhöz/tervezőhöz – ilyenkor akár 2-3 féle menyasszonyi ruha lesz « egybegyúrva » hogy felül is és alul is a legtökéletesebb megoldás legyen.

-Illetve ma már egyre gyakoribb, hogy a menyasszony teljesen rábízza magát egy tervezőre, aki a méreteit levéve és a személyiségét megismerve igyekszik a legjobb lehetőségekkel, tanácsokkal elhalmozni a menyasszonyt és elkészíteni a ruháját.

Én az utóbbi két megoldást javaslom, mert ebben a két esetben a készítési fázisokat is végig tudja kísérni a menyasszony, a testi adottságainak, személyiségének a legmegfelelőbben lesz kialakítva a ruha. Ha pedig az anyagi részét nézzük : a bérlési árak felszöktek a különlegesebb, mai trendeknek megfelelő menyasszonyi ruhák terén. Így ha valaki készen megvesz vagy csináltat magának ruhát és a későbbiekben nem ragaszkodik ahhoz, hogy ez a gardróbszekrényében maradjon, eladhatja –akár ezzel anyagilag még jobban is jön ki, mintha kibérelné a nagy napra.

D: Te kínálsz a menyasszonyoknak egy kész kollekciót, ami akár egyénre is szabható vagy minden ruhád a menyasszonyok egyéni elképzelése alapján születik?

Eddig egyedi darabokat készítettem el a menyasszonyok igénye szerint. Van aki teljes mértékben rám bízza a ruha megálmodását, de van aki több menyasszonyi ruhaszalonos próba után keres fel, így az elképzelései már egészen konkrétak. Tervezem az egyénre szabott ruhákat kibővíteni előre elkészített darabokkal is, amikben a kisebb módosítás lehetőségét fenntartom.

D: Hogyan írnád körül a ruháid stílusát ? Milyen menyasszonyoknak szólnak a Te költeményeid?

G: Minden darab más stílus – kicsit az enyém, de inkább a menyasszonyé. Ami összességében jellemző : legyen nőies, romantikus, akár vagány, de giccsmentes. Ezalatt azt értem, hogy nem kell mindent belesűríteni egyetlen egy menyasszonyi ruhába : swarovskit, csipkét, tüllt, masnit és fodrot.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a menyasszonyi ruháim könnyűek legyenek : semmiképp se jó, ha a menyasszony 1-2 perc állás alatt elfárad a ruha súlya miatt. Nagyon szeretem, ha egy menyasszony valami különlegeset bevállal a ruháján : akár a ruha hosszát illetően, akár színben, akár sziluettben egy picit elüt az átlagostól.

D: Mik a menyasszonyi ruha trendek 2020-ban, 2021-ben? Te mennyire követed őket?

G: Az abroncsos szoknyákat fűzővel társítva – amik az úgynevezett « királylány » fazont kölcsönözik a menyasszonynak – az elmúlt években leváltották a lágy esésű, légies, mélyebben dekoltált darabok. A felsőrészt gyakran csipkével takarják, amit egy testszínű leheletvékony agyagra dolgoznak rá – így a hatás egyszerre romantikus és merész. 2020-2021-ben pedig a felsőrészen már nem csak a dekoltázsnál, hátnál jelennek meg a mély kivágások az oldalvarrás is gyakran eltűnik. Szoknyák terén is egyre több magasan felsliccelt szoknyát láthatunk, amiket méginkább fel tud kapni a szél.

A trendekkel ellentétben viszont mindenkinek a saját stílusának a megvalósítását javaslom, mert a nagy napon úgy gondolom, hogy nem elsődleges szempont a legaktuálisabb divat. 

D: Honnan gyűjtesz inspirációt, új ötleteket? 

G: Nagyon szeretek a Pinteresten böngészni: rengeteg újszerű megoldást lehet látni, nagyon hamar képbe lehet kerülni a legújabb trendekkel.

D: A nagy nap előtt mennyi idővel szükséges belekezdeni a ruha elkészítésébe?

G: Az esküvő előtt 2-3 hónappal érdemes belekezdeni, hiszen ez idő alatt várhatóan már nem fog túl sokat változni a menyasszony alakja.

D: Emlékszem, én előbb találtam rá álmaim ruhájára, mint a férjemre. Sokan vagyunk így, akik már évek óta elképzeltük az esküvői ruhánkat, de sokaknak nagy fejtörést okoz a megfelelő kiválasztása. Te mit javasolsz, hogyan válasszuk ki a tökeletes darabot?

G: Saját személyiségünket helyezzük előtérbe és ehhez válasszuk ki a megfelelő fazont és stílust. A testi adottságaink is irányt mutatnak : mi az, amit szívesen kiemelünk, mi az amit el szeretnénk takarni. Az esküvői helyszín és időpont is fontos : a homokos tengerpartra tervezett ruha nem biztos, hogy legideálisabb egy visszafogott templomi esküvőre is.

D: Egy útravaló kívánság a Detti’s Events olvasóinak és leendő menyasszonyoknak?

G: Kívánom, hogy az esküvőtök napja legyen olyan csodálatos, amilyennek megálmodtátok. Ám, ha valami mégsem úgy jön össze, ne aggódjatok! Az esküvővel kapcsolatos minden részletkérdésnél fontosabb: hogy a megfelelő vőlegény álljon mellettetek. 🙂

Köszönöm, Gina! Ha szeretnéd követni a Rozmaring Design meseszép alkotásait vagy felvenni Ginával a kapcsolatot akkor látogass el az Instagram profiljára és a Facebook oldalára vagy nézd meg a Rozmaring Design honlapját :

https://www.rozmaringdesign.com/

www.facebook.com/rozmaringdesign

www.instagram.com/rozmaringdesign

További esküvői ötletekkel, beszámolókkal és tanácsokkal szeretettel várlak a Detti’s Events BLOGON, az INSTAGRAMON és a FACEBOOKON, egyenes Provence-ból!

Tengerparti és provencei esküvőszervezésért pedig kattints IDE! Találkozunk Provence-ban és a Francia Riviérán!

fr_FRFrançais